In continuare o sa vorbim despre echipamentul pe care trebuie sa-l ai sau cu ce sa incepi sa fotografiezi animalele salbatice in mediul lor natural. Un lucru foarte important in fotografia wildlife este acela in ati cunoaste camera si teleobiectivul, mai exact sa-ti cunosti propriul echipament. Dar cel mai important lucru este acela de a cunoaste fotografia. Fotografia la propiu. Am scris in alt material ce inseamna asta asa ca nu voi mai reveni si acum asupra acestui aspect. Obtinerea unei fotografii bune este un lucru destul de greu si implica multe lucruri amintite mai sus in De stiut foarte bine si de facut la fel de bine si de ce sa nu fim sinceri, implica si putin noroc.Un pic de noroc nu strica nimanui niciodata.
Inainte sa-ti cumperi camera foto incearca sa lucrezi cu diferite modele si sa vezi cu care te acomodezi mai bine.Este foarte important acest lucru. Iti trebuie mult timp, rabdare si experienta pentru ati alege un echipament potrivit si de aici se pot naste doua intrebari:
Ce aparat foto este mai bun pentru fotografia wildlife si ce teleobiectiv este mai bun pentru fotografia wildlife?
Foarte multi oameni m-au intrebat despre aceste lucruri si, candva, m-am intrebat si eu. Depinde foarte mult si ce preferinte are fotograful. Unii prefera Canon, altii prefera Nikon.
Ambele marci fac cam acelasi lucru cu mici diferente, avantaje dar si dezavantaje.
Inca un lucru foarte important este acela al bugetului alocat pentru acest gen de fotografie, pentru ca la noi in tara, desi place tuturor, genul natura / wildlife nu este dezvoltat la fel ca un alte tari din UE si nici nu este asa de cunoscut cum este in alte parti. O spun sincer si cu parere de rau ca la noi nu se poate trai suta la suta din acest gen de fotografie pentru ca nu exista piata pentru asa ceva. Nu este platita pe cat ar trebui si de foarte putine ori este recunoscuta adevarata valoare a imaginii. Pe de alta parte, un premiu castigat nu acopera niciodata eforturile financiare ale fotografului.
Multi oameni cu care am stat de vorba fata in fata sau pe e-mail au spus asa: ce mare lucru e sa te duci in padure sau la munte dupa animale si sa apesi pe buton.
Eheee, pai e cam mare lucru! E un fel de Marie dar cu o alta palarie.
Pentru acest gen de fotografie, sincer sa fiu, iti trebuie un buget destul de mare. Cam 3000 euro ar fi minim ca sa poti face, cat de cat, fotografie wildlife.
Acesta este bugetul minim necesar unui incepator pentru a putea face fotografie wildlife.
Variantele pe care le recomand eu (aparat foto si teleobiectiv), in bugetul de pana la 3000 euro sunt:
Canon EOS 6D sau 6D Mark II + Canon 300/4 L
Canon EOS 80D + Canon 300/4 L
Canon EOS 7D sau 7D Mark II + Canon 300/4 L
Putem folosi si obiectivul Canon EF 400mm f/5.6L USM sau EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS dar aici trebuie tinut cont de luminozitatea scazuta a obiectivului.
De ce? Putem avea sansa sa ajungem intr-o situatie cu o lumina foarte frumoasa de dimineata devreme sau in amurg, iar acest obiectiv ne limiteaza, daca pot sa spun asa, timpul de expunere. Nu putem lucra cu un timp de expunere foarte scurt necesar unei imagini in miscare.
Am putea creste valoarea ISO, pentru ca aceste camere suporta destul de bine o sensibilitate mai ridicata, dar vom obtine un compromis asupra calitatii imaginii.
De ce am ales aceste camere ca exemplu si nu altele din generatia mai veche?
Sunt modele de aparate foto aparute mai recent ,beneficiaza de o tehnologie mai noua,o calitate mai buna a imaginii, o constructie mai buna, o durabilitate in timp a shutter-ului ceva mai crescuta (100.000 – 200.000 de imagini).
Din gama Nikon poti cumpara un D610 sau D7100.
Nikon D610 + Nikon AF-S 300mmf/4D ED-IF
Nikon D7100 + Nikon AF-S 300mmf/4D ED-IF
Sau in loc de obiectivul de la Nikon, care este destul de scump, putem alege o varianta putin mai ieftina: Sigma 100-300 mm f4 EX DG IF HSM evident, cu un rabat de la calitate.
Nikon AF-S 300mmf/4D ED-IF este un obiectiv bun atat mecanic cat si optic. Ofera o luminozitate buna pe toata plaja distantei focale.
Cat despre obiective, toata lumea cunoaste ca cele fixe sunt mai bune si, deci, recomandate atat pentru natura/wildlife, cat si pentru celelalte genuri de fotografie.
Pe langa obiectivul fix, mai trebuie sa avem si alte doua obiective cu o focala mai mica: un wide pentru peisaje, pe care il putem achizitiona odata cu camera foto (kit) si un obiectiv cu macro, de care te poti bucura in momentele cele mai neasteptate.
As mai recomanda si un trepied ales dupa masura echipamentului (atentie la greutatea lentilei), pentru sedintele de panda, cand stam camuflati in vegetatie la “vanatoare” de animale.
Pentru usturatorul buget cuprins intre 3000 si 8000 de euro si chiar mai mult putem face cateva combinatii, camera foto plus obiectiv, mai interesante si mult mai bune.
Deja aici putem incepe direct cu Canon EOS 7D Mark II. Ca obiectiv recomand cu caldura Canon EF 500mm f/4L IS. Acest obiectiv il detin si sunt foarte multumit de el.
Ar mai fi: Canon EF 400mm f/4L DO IS , Canon EF 400mm f/2.8L IS sau Sigma 500mm f/4.5 EX DG APO HSM
Pe langa camera si obiectiv, un fotograf de wildlife ar mai trebui sa aiba alte cateva obiective pe care le enumar mai jos:
-un teleobiectiv zoom mai mic pentru diverse situatii:
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS
-obiectiv macro: Canon EF 100mm f/2.8 USM Macro
– extender – EF 1.4x III si/sau 2x III (am pus varianta III pentru ca are o optica imbunatatita fata de modelele precedente)
-obiectiv wide recomand un Canon EF 17-40mm f/4L (foarte bun optic)
-un trepied sau un monopied destul de solid: Manfrotto sau Gitzo
Din gama Nikon:
Aici treburile se cam complica pentru deoarece cu un buget de pana la 8000 euro putem lua o camera foto,un teleobiectiv,un trepied sau monopied.
Camera foto Nikon D710 sau D810
Obiectiv Nikon 500mm f/4G ED AF-S
Sau o alternativa foarte buna ar fi Nikon 200-400mm f/4G ED.
Deja cine dispune de un buget de peste 5000 euro ar trebui sa se gandeasca destul de serios daca vrea sa cheltuieasca acesti bani pentru fotografia wildlife si trebuie sa aiba un motiv foarte serios ca sa faca acest lucru. Ca si fotograf incepator de wildlife, fie el amator sau pasionat de animale si pasari salbatice va fi destul de greu ca sa iti poti cumpara un echipament asa de scump daca sti sigur ca nu vei vinde imaginile pe care le vei face.
Aici tin foarte mult sa subliniez, cu riscul de a ma repeata, importanta nivelului cunostiintelor tale despre acest gen de fotografie.Daca doresti si vrei intradevar sa urmezi acest gen de fotografie invata tehnica inainte de toate.Tre sa sti fotografia foarte bine pentru ca daca nu, vei da din colt in colt, iti vei pune o mie si una de intrebari si in acest fel vei fi dezamagit ca nu iti ies imaginile.
Apoi munca de teren foarte atent facuta te va invata sa recunosti si sa deosebesti o urma de animal fata de altul, comportamentul animalelor salbatice, mirosul, vazut si auzul lor si, nu in ultimul rand, nu uita ca wildlife inseamna salbaticie si animalele sunt foarte imprevizibile in anumite circumstante.
Leave a reply