Unul dintre momente cele mai frumoase care mie imi plac foarte mult este acela care vesteste cu adevarat sosirea primaverii in munte este rotitul cocosului de munte si mai apoi odata cu ivirea zorilor cantecele pasarelelor. Nici nu apuca bine zori zilei sa isi faca aparitia ca in anumite poieni numai de ei alese si stiute de zeci de ani incepe un spectacol pe care putini oameni au sansa sa il vada pe viu. Sunt unele roti de cocosi de munte care se pastreaza de zeci de ani. Dar ce este o roata de cocos de munte?
Cum spunea scriitorul Aristide Stavros „… natura n-a imaginat decat un brad batran, cu varful ciuntit, infipt pe o muchie la o rascruce de vanturi, dominand spre soare rasare o panta dezgolita candva de o furtuna care a trantit si incrucisat la pamant brazii batrani ce nu i-au mai putut rezista…”.
Cam asa sunt multe din locurile de rotit iar ca sa faci si ceva poze, cateodata trebuie sa te cam chinui putin.
Echipamentul pe care l-am avut la mine plus inca cateva de ale gurii care mai cantareau si ele vreo 5 kg. Apa inca 3 litri.
Zilele trecute, mai exact timp de 7 zile am fost prin Parcul National Calimani dar si prin alte locuri de rotit de prin Suceava, am cutreierat cateva locuri noi, am descoperit locuri noi si cateva cateva paduri in care nu mai fusesem niciodata. Am avut cateva intalniri neasteptate prin poieni cu ceva ciute, cativa cerbi, m-am intalnit si cu un ursulache care era si el iesit in marginea unei poieni. A fost frumos si abia astept sa merg si anul urmator.Pana atunci va las sa priviti cateva imagini cu aceste exemplare frumoase care isi au salasul in codru, unde rar ajunge picior de om, acolo unde salbaticia este la ea acasa.
Roata, ca asa i se spune in limbajul popular este acel loc dintr-o anume poiana unde cocosii fac un dans nuptial care cuprinde un ansamblu de miscari dar si sunete. Toate aceste pentru a atrage gotcile ( femelele) si a se impune in fata altor cocosi potential rivali, unii mai tineri, altii mai batrani trecuti prin negura timpului. Cocosii de munte canta si se rotesc in vetrele lor, isi desfac cozile in forma de evantai si fac cateva salturi care pot ajunge pana la 2,5 metri inaltime. De-a lungul timpului am fost in multe locuri de rotit, unele se aflau in mijlocul padurii, unde intre acei molizi batrani pe care dorm cocosii de cu seara se afla mici goluri (rarituri) cauzate fie de caderea unor alti molizi fie molizi uscati care au fost doborati de anumite insecte ( de exemplu gandacul de scoarta- Ips typographus) care afecteaza destul de mult padurile de molid. Alte locuri de rotit se gasesc la marginea padurilor batrane, acolo unde incepe golul alpin, pe marginea poienilor aflate la altitudine sau pe muchiile izolate dintre vai. Configuratia terenului, natura si varsta padurii, existenta brazilor si molizilor uscati dar si a celor batrani si vigurosi cu ramuri aproape de pamant, doboraturile existente in zona respectiva influenteaza foarte mult locurile de rotit.
Locurile de rotit ale cocosilor se transmit din generatie in generatie dar datorita unor factori externi cocosii isi pot muta rotile mai jos sau mai sus. Factorii care influenteaza mutarea unei roti pot fi: avalanse si furtuni puternice care au doborat copacii unde stateau cocosii, alunecari de teren, taierile masive sau de ce sa nu amintim, prezenta repetata a unui pradator in zona poate determina cocosii sa isi mute locul de rotit. Principalii dusmani ai cocosului de munte sunt, in copac jderul iar pe sol, rasul.
Cand perioada de rotit este la inceput cei care merg in locurile de rotit pot observa ca, cocosii rotesc mai mult in copac si mai putin pe sol. Acest fapt se datoreaza gainilor care nu au sosit inca in roata. Odata cu sosirea gainilor care se aduna in bataie, rotitul se face predominat pe sol, cocosii incept practic sa rotesca pe sol coborand din molizi si executand acele salturi de care am amintit mai sus. Odata cu ivirea zorilor tocilatul incepe in copac. De obicei partea cu tocilatul nu dureaza mult, apoi cocosul coboara pe sol si isi continua ritualul aici. Pe sol rotitul cocosului este caracterizat prin salturi pe verticala si aterizari destul de bruste.Cateodata se mai poate asista si la cate o bataie intre cocosi.
Ca si ore de inceput eu unul am observat ca tocilatul cocosilor incepe mai intai in copac in jur de 04.30-05.00 uneori chiar si pana la 05.30 pt ca mai apoi sa coboare pe sol pe la 05.00- 06.00, si continuand pana pe la 07.30. Sunt locuri mai retrase si linistite unde cocosi pot sa rotesca si pana la ora 10 ziua. Deasemeni cocosii mai pot tocila si seara odata cu sosirea acestora in locurile de rotit sau in apropierea acestora.
Ceva ce am observant anul acesta mult mai evident dar si in ceilalti ani a fost faptul ca rotitul cocosului de munte nu mai este cum era odata. Datorita defrisarilor cocosii de munte isi tot muta locurile de rotit. Dar cel mai deranjant este faptul ca de cativa ani incoace ei rotesc mult mai ascuns, intotdeauna rotesc mai mult in desis unde este vegetatie mai multa sau unde sunt prezente buturugi, molizi cazuti sau molizi tineri de cel mult 1 metru inaltime. Intr-una din rotile in care eu am fost si am dormit timp de 3 nopti am observat ca daca un pradator si facut aparitia pe acolo cocosi devin extrem de atenti timp de cateva zile. De fapt am si avut o prezenta in roata, un jder. I-am identificat urmele pe zapada fix in mijlocul rotii.
Cateva sfaturi de care este bine sa tineti cont daca doriti sa mergeti sa vedeti sau sa fotografiati “cavaleru negru”:
-Pentru a putea face niste fotografii cat mai bune la cocosul de munte este bine ca sa cunoastem foarte bine terenul si pozitia acestuia fata de soare. Deoarece locurile de rotit se mai si schimba in timp datorita unor factori care nu tin de noi este bine sa cunoastem cat mai multe locuri de rotit. Este bine sa stim printr-o evaluare sumara si numarul cocosilor care se aduna in locurile de rotit.
-Un alt lucru pe care trebuie sa-l cunoastem pentru ca sa avem succes la „vanatoare” este ca prezenta nostra in locul de rotit sa se faca si pe zi pentru a vedea locul cat mai bine si a ne stabili o pozitie de panda pentru dimineata urmatoare. De aceea am amintit mai sus ca trebuie sa cunoastem foarte bine terenul.
-Odata stabilit locul unde ne vom amplasa cortul de camuflaj parasim locul fara prea multa galagie.
-Dimineata este bine sa revenim cu cel putin o jumatate de ora inainte ca cocosii sa inceapa sa tocileze. Lumina pe care o avem la frontala este bine sa fie una slaba. Pana in apropierea locului de rotit putem merge cu frontala aprinsa dar odata ce ne apropiem de roata este bine ca sa putem regla lumina de la frontala pe o pozitie de iluminare mai slaba. Lumina puternica poate deranja si niciodata sa nu intreptam frontala/lanterna in sus.
-Odata ajunsi la locul „vanatorii” instalam cortul cat mai in liniste cu putinta si cat mai repede. Odata instalati nu ne ramane decat sa asteptam in liniste si fara prea multa foiala ca, cocosii sa isi faca aparitia pe sol.
Mic dejun luat in inima naturii.
Pe drumul de intoarcere bucurandu-ma de lumina diminetii.
O raza de soare reuseste sa razbata norii grosi care sau adunat deasupra Muntilor Calimani.
Numai bine si lumina buna sa aveti.
2 Comments
Dragan
Superbe imaginile. Mult succes pe mai departe !
admin
Multumesc pt aprecieri.