Sfaturi utile.
Mici lucruri si detalii de care ar trebui sa tineti cont cand fotografiem pasarile salbatice. Eu unul m-am lovit de ele si uneori nu e placut sa te intorci acasa cu tolba goala sau cu ceva asa si asa.
Unul dintre cele mai importante lucruri in fotografia pasarilor salbatice este acela ca in momentul cand fotografiati sa aveti asa cum am mai spus ochii pasarii sau macar unul din ochi clar. Apoi incercati sa surprindeti in ochii pasarii acea stralucire care va face o diferenta foarte mare intre alte fotografii. Prin acea stralucire prezenta in ochii subiectului nostru inaripat ea prinde viata. Fotografia noastra devine o fotografie vie.
Aceasta este cea mai importanta lectie pe care am invatat-o si eu despre fotografia pasarilor acum foarte multi ani. Acelasi concept este valabil si pentru fotografia de portrete a oamenilor, a animalelor salbatice, a insectelor sau a oricarui lucru viu cu care am avut un contact vizual.
Nu spun ca acest lucru trebuie sa fie prezent in toate imaginile tale sau daca in alte imagini in care acea stralucire nu se vede nu sunt bune. Uneori nu este posibil ca sa avem acea stralucire din cauza altor factori care nu tin de noi. Nu mereu avem ocazia sa putem fotografia acea mica stralucire in ochii acelei pasari dar cand avem ocazia este bine sa nu o ratam.
-Utilizeaza timpi de expunere de minim 1/1250 – 1/1600 sau chiar mai scurt daca lumina va permite acest lucru. Pentru pasarile care stau pe crengi si sunt sedentare recomand un timp de expunere de minim 1/250 iar valoarea ISO sa nu fie foarte ridicata pentru a avea o imagine de buna calitate.Deasemeni recomand folosirea unui trepied sau un monopod.
– Incearca pe cat de mult posibil sa focalizezi ochii pasarii. Este acceptabil ca sa ai o coada usor neclara sau alte parti ale pasarii dar ochii constituie elementul cel mai important al unei pasari iar daca acesti nu sunt clari degeaba avem o imagine frumoasa.
Pentru pasarile care sunt in zbor, concentrati-va si fiti atenti asupra capului.
-Incearca sa ai rabdare si astepta ca pasarea sa se comporte in mod natural.
-Incerca pe cat posibil sa folosesti un cort de camuflaj sau chiar incerca sa fotografiezi din masina. Unele pasarile nu sunt speriate de masini iar in acest fel te poti apropia destul de mult.
-Incearca sa faci mai multe imagini. La inceput trage cateva imagini si apoi asigurate ca totul este ok adica imaginile sunt clare, bine expuse.
-Mergi la fotografiat dimineata devreme sau pe seara. Dimineata si seara pasarile sunt mult mai active.
-Incearca sa ajungi in locul de fotografiat ceva mai devreme iar daca este posibil instaleazate acolo inainte de rasaritul soarelui cu cel putin jumatate de ora inainte.
Eu de fiecare data am ajuns cu maxim o ora inainte de rasaritul soarelui. In tot acest timp pot sa studiez mai bine si alte in functie de ce vad in acea dimineata pe balta.
-Tine cont intotdeauna de directia de unde vine lumina, de directia de unde rasare soarele.
-Incearca pe cat posibil sa nu fotografiezi pasarile in zbor in timpul unei zile innorate.
-Fotografiile de pasari in care fundalul este alb sau gri nu sunt prea atragatoare.
Asa cum am mai amintit mai sus, momentele cele mai frumoase, cu lumina ce mai frumoasa sunt cele de la rasaritul soarelui dar si la apusul lui. Atunci lumina este mai calda si nu este asa de dura ca in timpul zilei. Cateodata putem fotografia si in contralumina. In aceasta situatie ar fi bine sa subexpunem mai mult imaginea iar in acest fel putem obtine o imagine cu un contrast vizual aparte. Putem intalni situatii cand suntem pe balta iar lumina nu este suficient de calda sau poate fi mult prea tare. In acest moment putem trece camera in monocrom si putem fotografia asa. Cateodata o imagine alb-negru poate avea un impact vizual foarte mare.
In cele doua imagini de mai jos putem observa foarte bine ca uneori este mai placut din punct de vedere vizual sa alegem fotografia alb-negru in locul celei color. In fotografia din dreapta putem vedea culorile usor mai sterse, fade daca pot sa spun asa care nu sunt foarte interesante, dar care favorizeaza contraste bune in imaginea alb-negru. Mie unul personal imi place mai mult imaginea alb-negru.

Chira de balta fotografiata intr-o zi cu cer variabil fara prea mult soare. Camera Canon 5D Mark IV , Teleobiectiv Canon 500/4 L IS – Timp exp: 1/640 – ISO: 500 – F/6,3

Chira de balta fotografiata intr-o zi cu cer variabil fara prea mult soare. Camera Canon 5D Mark IV ,Teleobiectiv Canon 500/4 L IS – Timp exp: 1/640 – ISO: 500 – F/6,3
Lumina in fotografia pasarilor salbatice.
Nu intentionat am lasat la sfarsit un lucru care este cel mai important in fotografie.
Dupa cum bine stim lumina este definitorie in fotografie. In orice fel de fotografie. Ei bine si aici, in fotografia pasarilor salbatice lumina joaca un rol foarte important pentru ca lumina iti poate face o fotografie sa fie foarte frumoasa sau sa fie una destul de banala.
Si acum se naste intrebarea Care este cea mai buna lumina pentru a fotografia pasarile salbatice?
Dupa cum aminteam mai sus cea mai buna lumina pentru fotografie este dimineata si seara. Dimineata, 3-4 ore dupa ce a rasarit soarele si seara inainte de apus cu 3-4 ore. Acest interval de ore poate varia in functie si de configuratia terenului in care fotografiati dar si de anotimp. De exemplu vara cu 3-4 ore imainte de apusul soarelui nu este chiar ok pentru ca inca putem avea lumina aceea dura.Ar fi bine sa mai asteptam o ora, o ora si juma.
Primavara este ok sa fim in locul de fotografiat cu 4 ore inainte de apus pentru ca lumina este calda. Dupa rasarit eu din experienta mea nu am stat mai mult de 4 ore.
Toamna deasemeni este un anotimp cu lumina calda iar acest interval de timp se poate modifica cu minus o ora, adica cu 2,5 ore spre 3 inainte de apusul soarelui dar si dupa rasarit cu pana la maxim 3-4 ore mai spre sfarsitul toamnei. Daca avem un cer cu ceva nori (cer variabil) atunci totul v-a fi in avatajul nostru pentru ca acei nori vor actiona ca un difuzor imens iar lumina va fi una excelenta. Iarna puteti sa zaboviti cat doriti pt ca lumina este buna dar mare atentie la expunere pt ca zapada va v-a pacali destul de mult. Iarna cea mai buna lumina o putem regasi cu 2,5 ore inainte de apus si cu pana la 3 ore dupa rasarit dar cele mai frumoase raze de lumina sunt atunci cand soarele incepe sa atinga pamantul iar daca aveti deja un bubiect in cadru care este luminat de primele raze de soare ale diminetii atunci o sa aveti o fotografie excelenta.
Eu dar si foarte multi fotografi preferam sa mergem la fotografiat dimineata cand stim cu toti ca lumina este mai calda dar si……..trezitul de dimineata cateodata este al naibi de greu….
Acesta perioada, si anume dimineata coincide si cu perioada de hranire a pasarilor. Dimineata pasarile sunt foarte active pentru ca incep procesul de hranire. Unele se hranesc mai toata ziua altele si spre seara. Inca un lucru de care trebuie sa tinem cont si anume acea perioada din an in care pasarile au pui. In acesta perioada ele sunt foarte active pentru ca trebuie sa se hranesca atat pe ele dar cel mai important este faptul ca puii sunt hraniti mai toata ziua. In aceste momente putem obtine daca avem rabdare cateva imagini foarte bune, dinamice si placute vizual.
Mai jos o sa vedeti o serie de imagini facute dimineata si seara cu acea lumina calda si placuta. Unele dintre imagini sunt facute in delta la rasarit sau la apus, altele sunt facute in munti in timp ce umblam dupa alte subiecte.
Daca v-a placut seria de articole sau daca aveti orice alte intrebari despre fotografia pasarilor in zbor nu ezitati sa intrebati.
© Silviu Matei – 08-01-2019
Leave a reply