• Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/1.jpg

 • Inceput de iarna in Muntii Sureanu

  images/banner/mari/thumbs/2.jpg

 • Sinfonia culorilor de toamna - Muntii Bucegi

  images/banner/mari/thumbs/3.jpg

 • Ciuta de Cerb Lopatar

  images/banner/mari/thumbs/4.jpg

 • Cerb Lopatar

  images/banner/mari/thumbs/5.jpg

 • Cerb Carpatin

  images/banner/mari/thumbs/6.jpg

 • Ciute in poiana

  images/banner/mari/thumbs/7.jpg

 • Apus de soare peste Muntii Bucegi

  images/banner/mari/thumbs/8.jpg

 • Negura in Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/9.jpg

 • Toamna in "Fruntea Bradului - Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/10.jpg

 • Acvila de munte

  images/banner/mari/thumbs/11.jpg

 • Ciuta de Cerb Carpatin

  images/banner/mari/thumbs/12.jpg

 • Caprioara prin lanul de grau

  images/banner/mari/thumbs/13.jpg

 • Caprioara prin lanul de grau1

  images/banner/mari/thumbs/14.jpg

 • Caprioare pe camp

  images/banner/mari/thumbs/15.jpg

 • Sub stele

  images/banner/mari/thumbs/16.jpg

 • Paun

  images/banner/mari/thumbs/17.jpg

 • Ghionoaie

  images/banner/mari/thumbs/18.jpg

 • Iepure de camp

  images/banner/mari/thumbs/19.jpg

 • Mierla de apa

  images/banner/mari/thumbs/20.jpg

 • Pelicani comuni in zbor

  images/banner/mari/thumbs/21.jpg

 • Soarece de padure

  images/banner/mari/thumbs/22.jpg

 • Portret - Pelican comun

  images/banner/mari/thumbs/23.jpg

 • Pelican comun in zbor

  images/banner/mari/thumbs/24.jpg

 • Portret - Pelican cret

  images/banner/mari/thumbs/25.jpg

Arca lui Noe.

Silviu Matei - 2012-09-04
Arca lui Noe, un proiect de sensibilizare a clasei politice si a opiniei publice privind protejarea animalelor sălbatice din Romānia, a fost lansat luni seară, la Bucureşti, si va cuprinde expoziţii realizate de cei mai buni fotografi de faună din ţară, dar şi o iniţiativă legislativă. Proiectul Arca lui Noe, menit să sensibilizeze opinia publică īn privinţa biodiversităţii Romāniei - patrimoniu natural unic - şi să propună soluţii concrete de protejare eficientă a mediului său natural, a fost lansat de National Geographic, in parteneriat cu Dr.Reddys Laboratories Romānia, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi cu sprijinul unor companii private, precum şi al societăţii civile.



Proiectul este iniţiat de Silviu Matei, fotoreporter la Mediafax Group şi absolvent de cursuri de fotojurnalism şi wildlife la Westwood College, SUA, Costas Dumitrescu, absolvent de Regie şi fotograf profesionist, Silviu Petrovan, PhD īn biologie la Universitatea Hull, Marea Britanie, Cristian Lascu, speolog şi jurnalist, redactor-şef la National Geographic Romānia, şi Marian Bălăşoiu, absolvent de medicina si manager al
proiectului Arca lui Noe.




Arca lui Noe va debuta cu o expoziţie de fotografii realizate de cei mai buni fotografi de faună din ţară, īntre care şi Silviu Matei şi Costas Dumitrescu, care va fi prezentată īn premieră īn Bucureşti, īncepānd cu data de 5 iunie, īntr-un loc care urmează să fie anunţat ulterior. Expoziţia dezvăluie animale şi păsări din Romānia, unele unice īn lume,
şi īşi propune să declanşeze o dezbatere īn cadrul societăţii romāneşti asupra celor mai bune metode de conservare a naturii.
După Bucureşti, expoziţia de fotografii, care surprind urşi, cerbi şi ciute, rāşi, capre negre, acvile de munte, bufniţe, va fi prezentată īn Sibiu şi Braşov, urmānd ca din toamnă să ajungă şi īn alte oraşe. Īn afara acestui
demers de conştientizare, proiectul Arca lui Noe doreşte să producă şi o schimbare legislativă care să conducă la o protecţie sporită a faunei, luptānd pentru fiecare specie, pentru fiecare caz īn parte. Rāsul, un animal emblematic, este prima specie căreia īi va fi acordată o atenţie specială īn cadrul proiectului "Arca lui Noe", după cum a explicat
Marian Bălăşoiu, managerul proiectului.




Arca lui Noe pleacă de la ideea că Romānia este o ţară privilegiată prin varietatea şi unicitatea multor specii de plante şi animale. Īn condiţiile īn care teritoriul este acoperit majoritar de munţi şi păduri, iar urbanizarea există preponderent īn zonele de cāmpie, se poate vorbi īncă de faună sălbatică, cu un fond genetic nealterat de intervenţia omului. Unele specii valoroase există īn efective semnificative, deşi īn cea mai mare parte a Europei au dispărut de secole, de aceea se poate spune că, din acest punct de vedere, Romānia se află īn fruntea Uniunii Europene, fiind o adevărată Arcă a lui Noe, după cum a explicat la evenimentul de lansare Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic Romānia. Potrivit iniţiatorilor proiectului, īn zilele noastre, această faună este supusă unor presiuni majore precum braconajul, poluarea prin deversare de deşeuri toxice sau chimizare excesivă a agriculturii, dar mai ales pierderea habitatului, īn urma tăierii necontrolate a pădurilor.



Revista National Geographic publică, īncepānd cu numărul său din luna mai, un serial despre speciile sălbatice ale Romāniei. "Romānia este un fel de Arcă a lui Noe a Europei din perspectiva biodiversităţii. Este păcat să se piardă acest lucru.
Este o māndrie pentru Romānia, dar, pe de altă parte, īnseamnă şi o mare responsabilitate pentru a păstra această faună", a spus Cristian Lascu.
La rāndul său, Silviu Matei a vorbit despre pasiunea sa pentru fotografia wildlife,povestind, spre īncāntarea celor prezenţi la eveniment, despre cum a reuşit să fotografieze unul dintre animalele sale preferate - rāsul -, o felină foarte greu de fotografiat, pentru că are simţuri foarte dezvoltate.




Īn primăvară, am reuşit din nou să fotografiez rāsul, īn Munţii Maramureşului, a spus Silviu Matei, care pentru a realiza această performanţă a trebuit să doarmă timp de aproape o săptămānă īntr-un hamac acoperit cu crengi de brad si o plasa de camuflaj, prins īntre cativa copaci.Petrecānd atātea zile singur, experienţa mea cu rāsul m-a făcut să privesc altfel lucrurile, a spus Silviu Matei, precizānd că, īn toamnă, va īncerca să fotografieze şi un pui de rās. El a precizat că īi plac toate animalele.Nu am un animal preferat.
Pot să spun că īmi plac cerbul şi ursul, dar rāsul a fost ceva aparte si special pentru mine. Am simţit ceva cānd l-am fotografiat, a precizat Silviu Matei. Scopul final al proiectului Arca lui Noe ar fi ca  autorităţile romāne să nu mai permită vānătoarea unor specii de animale sălbatice valoroase si ocrotite in toata Comunitatea Europeana cum este si cazul rāsului, dar şi educarea populaţiei īn spiritul dragostei pentru natura.

















Comentarii:


Numele si prenumele*

Email(nu este public)*

Website

Comentariu dumneavoastra*

  Scrie-ti codul din imagine:



 
Categorii
»  Calatorii
»  Echipamentul foto
»  Camere foto
»  Teleobiective
»  Povesti de vanatoare
»  Wildlife! ce,cum,cand si unde.
»  Nature&Wildlife Photo Tour
»  ROMANIA MEA...in Imagini si Povesti.
Link-uri utile
»  Costas Dumitrescu
»  Helmut Ignat
Arhiva
»  Decembrie 2011
»  Februarie 2012
»  Septembrie 2012
»  Octombrie 2012
»  Noiembrie 2012
»  Februarie 2013
»  Iulie 2014
»  Octombrie 2014
»  Noiembrie 2014
»  Februarie 2015
    Publicitate