• Muntii Bistritei

    images/banner/mari/thumbs/1.jpg

  • Inceput de iarna in Muntii Sureanu

    images/banner/mari/thumbs/2.jpg

  • Sinfonia culorilor de toamna - Muntii Bucegi

    images/banner/mari/thumbs/3.jpg

  • Ciuta de Cerb Lopatar

    images/banner/mari/thumbs/4.jpg

  • Cerb Lopatar

    images/banner/mari/thumbs/5.jpg

  • Cerb Carpatin

    images/banner/mari/thumbs/6.jpg

  • Ciute in poiana

    images/banner/mari/thumbs/7.jpg

  • Apus de soare peste Muntii Bucegi

    images/banner/mari/thumbs/8.jpg

  • Negura in Muntii Bistritei

    images/banner/mari/thumbs/9.jpg

  • Toamna in "Fruntea Bradului - Muntii Bistritei

    images/banner/mari/thumbs/10.jpg

  • Acvila de munte

    images/banner/mari/thumbs/11.jpg

  • Ciuta de Cerb Carpatin

    images/banner/mari/thumbs/12.jpg

  • Caprioara prin lanul de grau

    images/banner/mari/thumbs/13.jpg

  • Caprioara prin lanul de grau1

    images/banner/mari/thumbs/14.jpg

  • Caprioare pe camp

    images/banner/mari/thumbs/15.jpg

  • Sub stele

    images/banner/mari/thumbs/16.jpg

  • Paun

    images/banner/mari/thumbs/17.jpg

  • Ghionoaie

    images/banner/mari/thumbs/18.jpg

  • Iepure de camp

    images/banner/mari/thumbs/19.jpg

  • Mierla de apa

    images/banner/mari/thumbs/20.jpg

  • Pelicani comuni in zbor

    images/banner/mari/thumbs/21.jpg

  • Soarece de padure

    images/banner/mari/thumbs/22.jpg

  • Portret - Pelican comun

    images/banner/mari/thumbs/23.jpg

  • Pelican comun in zbor

    images/banner/mari/thumbs/24.jpg

  • Portret - Pelican cret

    images/banner/mari/thumbs/25.jpg

Huhurezul mare - Strix Uralensis

Silviu Matei - 2015-02-26
Huhurezul-mare (Strix uralensis) este o pasare rapitoare de noapte, specifica taigalei siberiene si raspandita pe fasia de padure boreala palearctica care se intinde din vestul Europei, spre est, pana in Japonia.

Regnul: Animalia
Clasa: Aves
Ordinul: Strigiformes
Familia: Strigidae
Genul: Strix
Specia: S. uralensis

Numele provine din latina, din cuvantul latin strix huhurez. Numele de specie face referire la prezenta pasarii in Muntii Urali, granita traditionala intre Europa si Asia.
In Romania, huhurezul-mare  este considerat a fi o specie mai rara, avand, in general,  populatiile relativ reduse in toate spatiile de raspandire. Este o pasare sedentara care prefera padurile dese din zona de deal si de munte, mai ales pe cele de conifere. Huhurezul mare este o pasare caracteristica zonelor impadurite cu paduri de foioase si mixte, cu poieni destul de largi. Poate fi vazut la marginea padurilor sau pe terenurile de unde au fost culese cerealele iesind dimineata si seara la vanatoare de soareci.



Huhurezul mare poate fi intalnit pana la o altitudine de 1600 m. Iarna exemplarele de huhurez pot fi observate si in vecinatatea satelor dar si in parcurile mai mari cautand hrana. Este o pasare de marime medie spre mare iar de la distanta huhurezul seamana in zbor cu un sorecar.
Lungimea corpului este de 50-62 cm si are o greutate intre 500-750 g in cazul masculului si 700 pana la 1300 g pentru femela, aceasta fiind semnificativ mai mare decat masculul. Anvergura aripilor este cuprinsa intre 110-134 cm. Adultii au infatisare similara. Ciocul este galben si ochii negri. Capul este rotund, coada lunga, aripile rotunjite. Penajul este gri-maroniu cu striatii maronii. Se hraneste cu rozatoare, mamifere si pasari cu dimensiunile maxime de talia unui porumbel.



Este un vanator redutabil datorita vazului nocturn foarte bun, dar mai ales auzului, zborului  planat si silentios. Dieta sa este formata in special din mici rozatoare, reptile, broaste, insecte mari, dar si din pasari, nu doar dintre cele mai mici; vaneaza, ocazional, si mierle, gaite, porumbei sau gainusele cocosilor-de-munte. Este foarte agresiv cand trebuie sa isi apere teritoriul, neezitand sa atace chiar si omul, mai ales daca are pui.
Cuibul il construieste in scorburi sau il preia de-a gata de la gaite sau ciori, la inaltimi de pana la 20 m si, in mod ocazional acesta poate fi gasit chiar pe sol, in crapaturile pietrelor sau intre radacini. Sezonul de clocit incepe in martie. Femela depune 3-4 oua in ultima parte a lunii martie si prima jumatate a lunii aprilie. Ouale au o dimensiune medie de 49,5 x 41,5 mm si o greutate de 46-48 g iar incubatia dureaza in jur de 28-35 de zile si este asigurata de femela. In acest timp masculul ii asigura hrana, datorie care se prelungeste inca o luna, iar femela este cea care distribuie hrana puilor. Dupa aproximativ 90 de zile de la iesirea din ou puii parasesc cuibul, fara a se departa foarte mult.

Este o specie prezenta in zona nordica si central-estica a continentului european. Este activa noaptea, in special dupa asfintit si inainte de rasarit. Desi este o specie discreta de-a lungul anului, in perioada cuibaritului si mai ales inainte de parasirea cuibului de catre pui devine foarte agresiva cu orice intrus. Femelele sunt mai agresive decat masculii. Vaneaza pandind de pe crengi. In perioada cuibaritului masculii isi anunta prezenta prin cantec. Cantecul masculului este alcatuit dintr-o secventa de sunete grave, care se repeta la un interval de 10-50 de secunde. Isi pastreaza teritoriul mai multi ani iar perechea este monogama pe intreaga durata a vietii. Cuibareste in scorburi prezente in trunchiul copacilor, in cuiburi mai vechi ale altor specii, in cuiburi artificiale, fisuri ale stancilor si chiar in cladiri abandonate. Atinge maturitatea sexuala la un an. Longevitatea maxima cunoscuta este de 23 de ani si 10 luni. Este o pasare sedentara.
Populatia europeana este relativ mica si este cuprinsa intre 53000-140000 de perechi. A ramas stabila in perioada 1970-2000. Efectivele estimate in Romania sunt cuprinse intre 12000-20000 de perechi, iar efective mai mari sunt prezente numai in Rusia.

Mai multe imagini puteti vedea pe www.outdoorphotography.ro in sectiunea Wildlife sau accesand link-ul de mai jos.
http://www.outdoorphotography.ro/newspictures.php

Silviu Matei. 26-02-2015







Comentarii:


Numele si prenumele*

Email(nu este public)*

Website

Comentariu dumneavoastra*

  Scrie-ti codul din imagine:



 
Categorii
»  Calatorii
»  Echipamentul foto
»  Camere foto
»  Teleobiective
»  Povesti de vanatoare
»  Wildlife! ce,cum,cand si unde.
»  Nature&Wildlife Photo Tour
»  ROMANIA MEA...in Imagini si Povesti.
Link-uri utile
»  Costas Dumitrescu
»  Helmut Ignat
Arhiva
»  Decembrie 2011
»  Februarie 2012
»  Septembrie 2012
»  Octombrie 2012
»  Noiembrie 2012
»  Februarie 2013
»  Iulie 2014
»  Octombrie 2014
»  Noiembrie 2014
»  Februarie 2015
    Publicitate