• Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/1.jpg

 • Inceput de iarna in Muntii Sureanu

  images/banner/mari/thumbs/2.jpg

 • Sinfonia culorilor de toamna - Muntii Bucegi

  images/banner/mari/thumbs/3.jpg

 • Ciuta de Cerb Lopatar

  images/banner/mari/thumbs/4.jpg

 • Cerb Lopatar

  images/banner/mari/thumbs/5.jpg

 • Cerb Carpatin

  images/banner/mari/thumbs/6.jpg

 • Ciute in poiana

  images/banner/mari/thumbs/7.jpg

 • Apus de soare peste Muntii Bucegi

  images/banner/mari/thumbs/8.jpg

 • Negura in Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/9.jpg

 • Toamna in "Fruntea Bradului - Muntii Bistritei

  images/banner/mari/thumbs/10.jpg

 • Acvila de munte

  images/banner/mari/thumbs/11.jpg

 • Ciuta de Cerb Carpatin

  images/banner/mari/thumbs/12.jpg

 • Caprioara prin lanul de grau

  images/banner/mari/thumbs/13.jpg

 • Caprioara prin lanul de grau1

  images/banner/mari/thumbs/14.jpg

 • Caprioare pe camp

  images/banner/mari/thumbs/15.jpg

 • Sub stele

  images/banner/mari/thumbs/16.jpg

 • Paun

  images/banner/mari/thumbs/17.jpg

 • Ghionoaie

  images/banner/mari/thumbs/18.jpg

 • Iepure de camp

  images/banner/mari/thumbs/19.jpg

 • Mierla de apa

  images/banner/mari/thumbs/20.jpg

 • Pelicani comuni in zbor

  images/banner/mari/thumbs/21.jpg

 • Soarece de padure

  images/banner/mari/thumbs/22.jpg

 • Portret - Pelican comun

  images/banner/mari/thumbs/23.jpg

 • Pelican comun in zbor

  images/banner/mari/thumbs/24.jpg

 • Portret - Pelican cret

  images/banner/mari/thumbs/25.jpg

Ce inseamna fotografia wildlife

Silviu Matei - 2011-12-31
Acum ceva ani in urma, mai bine de 5-6 ani, nu de putine ori am fost intrebat ce inseamna fotografia wildlife,  dupa ce diversi oameni au vazut  imaginile mele infatisand animale salbatice de pe site-ul alpinet, fotonatura sau photosig si m-au rugat sa scriu cateva randuri despre “cum se face” si cu ce “se mananca” acest gen de fotografie.
Le-am spus atunci ca o sa fac acest lucru cand o sa am propriul site, pentru ca, daca omul citeste cate ceva despre fotografia wildlife, vreau si tin foarte mult ca privitorul sa si vada niste imaginile infatisand animale sau pasari salbatice.Si iata ca propriul meu site este online de ceva vreme si asa cum am promis, am inceput si seria de articole despre aceasta arta, arta fotografiei wildlife pe care le puteti gasi si lectura acolo.
Fotografia wildlife nu poate fi descrisa in doua cuvinte, este cu totul aparte, foarte diferita de orice gen de fotografie pentru ca ai nevoie nu numai de aparate si teleobiective performante care costa mii de euro.
Ce trebuie sa aiba in primul rand un om, un fotograf, care vrea sa se apuce de acest gen de fotografie?
Este ceva esential, o calitate innascuta si care nu poate fi cumparata de la magazine,la kg sau intr-o cantitate anume.
Este una dintre cele mai importante cerinte,o cerinta definitorie in acest domeniu.De aceea aceasta arta nu este pentru oricine si nu poate fi facuta de oricine.
Aceasta calitate se numeste RABDARE, foarte, foarte, foarte multa rabdare. In primul rand o rabdare de fier, multe cunostinte si documentari despre ceea ce  vrei sa pozezi.
Pe langa Rabdare mai trebuie si o daruire mai aparte pentru acest gen de fotografie care se cheama PASIUNE.
Poti sa ai tu cel mai bun aparat si cel mai bun teleobiectiv din lume, daca nu ai rabdare,pasiune si nu cunosti nimic despre acest gen de fotografie nu faci nimic. In plus, trebuie sa cunosti bazele fotografiei sau si mai mult ca pe Tatal Nostru sau, cum se mai spune, “sa o mananci pe paine” pentru ca nu ai timp sa stai si sa faci probe de expunere cand esti cu subiectul in fata in nu stiu ce padure sau pe cine stie ce coclauri.

Acum sa vorbim despre fotografia wildlife care deocamdata la noi in tara nu este asa de dezvoltata ca in alte tari.Chiar daca termenul de fotografie wildlife este folosit in acest context, el se refera la fotografierea oricarei forme de viata in afara de cea umana si de cea botanica. Pe scurt pot fi referiri catre animale domestice in acelasi context cu cel al unui jaguar sau a unei pasari de prada( cu mici diferente)
Fotografia wildlife este o capcana din multe puncte de vedere, cel putin asa o consider eu, daca nu esti suficient de pregatit si chiar si atunci cand esti pregatit poti avea unele surprize.Dupa mine este pe locul doi in ceea ce priveste nivelul de dificultate in obtinerea unei fotografii perfecte.
Bineinteles, primul loc il ocupa fotografia de peisaj si dupa cum a spus si Ansel Adams “Fotografia de peisaj este testul suprem pentru un fotograf, si deseori cea mai mare dezamagire!"
In fotografia care implica subiecte umane intr-un studio sau chiar si in natura, fotograful se bucura de anumire libertati, deoarece subiectele pozate se afla sub control. Daca este intr-un studio, totul este mult mai confortabil deoarece si lumina este controlabila.
Cu toate acestea, in fotografia wildlife, practic nu avem aproape nimic sub control si de cele mai multe ori, intuitia ta sau afinitatea pentru Mama Natura este ceea ce te va ajuta mare parte din timp.
Pe parcursul acestei carti  nu ne vom concentra atat de mult pe detalii foarte tehnice cat pe lucruri general valabile si definitorii in ceea ce priveste obtinerea unei fotografii de acest gen.
Detaliile tehnice sunt intotdeauna disponibile oriunde dar cerintele pe care le veti citi si invata aici sau de prin alte medii de informare conteaza enorm, iar odata cu acumularea experientei veti putea lucra mult mai bine ca la inceput iar aceste cerinte pot spune ca sunt definitorii pentru a invata arta fotografiei wildlife.
Eu unul le-am invatat si le aplic de fiecare data cand plec la “vanatoare” si in timp prin practica si perseverenta aceste trebuie sa devina parte din tine si sa le faci fara sa te mai gandesti ca acum trebuie sa fac asta si asta.Trebuie sa devina ceva natural.
Este lista mea “De stiut foarte bine si de facut la fel de bine” iar despre ele voi vorbi in carte pe care o scriu.

Comentarii:


tavaru bogdan - 2014-02-25
 Salut, ceva literatura de specialitate poti sa recomanzi? ma refer atat la fotografie cat si la "vanatoare". Multumesc.
Silviu Matei - 2014-05-06
 Salut Bogdan. Din pacate ceea ce vrei tu referitor la fotografia wildlife de la noi prin tara nu sa scris nimic.Cauta pe afara pe amazon( recomandat,eu intotdeauna am luat de la ei si au fost ok) sau ebay carti de genul wildlife photography si o sa gasesti o gramada.La fel si pentru fotografia de natura, landscape photography.Pe langa ce cauti o sa mai gasesti si alte titluri interesante. Numai bine. Silviu.
Numele si prenumele*

Email(nu este public)*

Website

Comentariu dumneavoastra*

  Scrie-ti codul din imagine: 
Categorii
»  Calatorii
»  Echipamentul foto
»  Camere foto
»  Teleobiective
»  Povesti de vanatoare
»  Wildlife! ce,cum,cand si unde.
»  Nature&Wildlife Photo Tour
»  ROMANIA MEA...in Imagini si Povesti.
Link-uri utile
»  Costas Dumitrescu
»  Helmut Ignat
Arhiva
»  Decembrie 2011
»  Februarie 2012
»  Septembrie 2012
»  Octombrie 2012
»  Noiembrie 2012
»  Februarie 2013
»  Iulie 2014
»  Octombrie 2014
»  Noiembrie 2014
»  Februarie 2015
    Publicitate