Fotoreporter si fotograf de natura salbatica. Ambasador Societatea Romana de Salbaticie.

Silviu Matei

Salut! Sunt Silviu Matei si imi place sa descopar,sa fotografiez natura si salbaticia care ne inconjoara.

 

Bine ati venit si va multumesc v-ati gasit timp pentru a arunca o privire asupra fotografiilor mele si a muncii mele. As vrea sa va prezint o parte din lumea mea, lumea cea naturala pe care o cunosc. Priviti, examinati si luati ceva cu dvs. Aceasta este natura, acesta este salbaticia vazuta prin ochii mei si prin obiectivul meu. Aceste fotografii nu au aparut din dorința de a vedea lumea printr-o lentila sau printr-un teleobiectiv, ci mai degraba au aparut datorita pasiunii mele pentru ceea ce ne inconjoara pe acest pamant, prin multele locuri pe care noi le numim salbaticie. Pasiunea pentru fotojurnalism, pentru natura, pentru viata salbatica a modelat aproape fiecare aspect al vietii mele. Practic si-a pus amprenta asupra existentei mele aici, asupra modului meu de viata.

Prin aceste fotografii imi exprim sentimentele mele pentru locurile prin care merg. Prin intermediul fotografiilor incerc intr-un fel sa aduc in fata privitorului experientele mele.

Era digitala ne permite sa depasim multe dintre provocarile tehnice cu care sau confruntat  fotografii din trecut. Acum in zilele noastre este un moment interesant de a fi fotoreporter dar si fotograf de natura salbatica. Dorinta si scopul meu este sa ilustrez si sa povestesc in cateva cuvinte experientele bogate pe care le-am avut in aceasta lume multidimensionala cat de bine pot in limitele acestui mediu bidimensional.

Dupa mine cred ca cea mai importanta calitate a unei fotografii la fel ca in toata arta in intregimea ei este de a da un raspuns emotional, de a starni un sentiment privitorului. Fotografia in salbaticie este infinita. Exista nenumarate modalitati de a arata si exprima prin fotografie salbaticia. Nu trebuie sa mergi departe pentru a vedea si gasi salbaticia. Ea poate fi langa tine, in mediul urban in care traiesti si traieste acolo alaturi de tine. Tu trebuie doar sa o gasesti, sa o vezi. Nu este vorba despre unde te afli, ci de cum privesti.

In munca mea acord o atentie deosebita proceselor de prelucrare a unei imagini. Niciodata nu adaug sau scot un element definitoriu dintr-o fotografie. Acest lucru nu este etic. Intotdeauna prelucrez o imagine doar atat cat este nevoie. Este un proces interesant si mai presus de toate, o modalitatede a retraii intr-un fel aparte ce am vazut acolo. Prin fotografia wildlife fac ceea ce imi place cel mai mult, explorand salbaticia si imortalizand-o pentru a o putea arata si tie cel care vei privii imaginile mele. Fara salbaticie si fara a fi inceput sa explorez natura salbatica nu as fi inceput sa fac poze.

Prin fotografiile mele incerc sa arat oamenilor cat de importanta este acea salbaticie de langa noi.

Prin fotografiile pe care eu le fac, imi doresc sa pun un “umar” asupra conservarii naturii din tara noastra dar si a faunei salbatice iar pentru cei care vor mai mult pot sa impartasesc din experientele mele. Imi doresc ca prin imaginile mele sa inspir dragostea pentru natura si altor oameni, sa vada, sa inteleaga ca fara salbaticia care ne inconjoara am fi singuri pe acesta lume iar legatura noastra cu natura este una foarte importanta chiar daca nu o constientizam in mod curent.

Avem nevoie de salbaticie acum mai mult ca niciodata. Experienta in salbaticie devine din ce in ce mai importanta pentru a ne echilibra viata care devine din ce in ce mai dependenta de tehnologie si din ce in ce mai industrializata.

Exista o anumita libertate pe care o simte fiecare dintre noi, care vine numai atunci cand suntem inconjurati de lumea naturala, cand iesim din freamatul cotidian si pasim in  salbaticie, spre exemplu pe o carare de munte, sau pasim desculti pe o plaja pustie in orele diminetii. Fiecare dintre noi simtim acesta libertate intr-un fel diferit. Nu va fie frica sa explorati, sa va rataciti, sa gasiti voi insiva un nou drum.

Chiar și in mainile unui maestru aparatul de fotografiat nu va putea face fotografii singur. Aparatul meu de fotografiat impreuna cu obiectivul constituie doar  instrumentul pe care il folosesc pentru a obtine rezultatul muncii mele si anume aceste imagini pe care le vedeti in galeriile prezente aici. Nici un aparat de fotografiat sau obiectiv nu este perfect si nici un aparat de fotografiat singur nu poate face un fotograf sau un mare artist. Fotograful  sau artistul se formeaza in timp, intr-un timp foarte indelungat cu multa munca asidua, mult studiu, multa rabdare cu el insusi si numai alaturi de aparatul sau de fotografiat. Acest constituie un duo care uneori este inseparabil. Iar acest Inseparabil uneori creaza Fotograful iar Timpul alaturi de rabdarea si munca asidua, Artistul.

Va multumesc pentru vizita si pentru timpul acordat.