Etica in fotografia naturii si a animalelor salbatice.
Noi fotografii naturii si a vietii salbatice avem un Cod Etic.
Chiar daca mergeti cu cortul in excursie sau fotografiati din masina, o experienta cu mediul salbatic este un moment magnific si de nepretuit. Toate miscarile pe care le observam in natura ne fascineaza si ne inspira.Pentru multi, totusi, aceasta experienta este coplesitoare. Ei pierd din vedere faptul ca subiectul admiratiei lor este o creatura salbatica. De aceea, este imperativ a sti cum sa vezi si cum sa fotografiezi natura salbatica in mod responsabil si cu un impact cat mai mic.Veti fi recompensati cu o experienta extraordinara si poate altii va vor urma exemplul.
Consider ca aproape fara exceptie, oamenii realizeaza fotografii ale naturii pentru ca gasesc lumea naturala fascinanta, minunata si un loc frumos. Fara indoiala, surprinderea a cate putin din aceaste frumuseti si minunatii pe film sau digital este o satisfactie imensa. Pe langa simtul mirarii, cei mai multi astfel de fotografi simt automat un respect imens pentru lumea naturala si si-ar dori cu orice pret sa evite deranjarea subiectilor din fotografii.
In ultimii ani, standardul fotografierii naturii si a animalelor salbatice s-a imbunatatit considerabil. O poza care era extraordinara acum 15 sau 20 ani acum ar fi cel mai probabil clasificata la nivelul de “buna” sau “acceptabila” in ziua de astazi.Desigur ca acele imagini care au intrat in istorie isi au locul lor bine meritat si eu unul nu contest asta si niciodata acele imagini nu isi vor pierde din valoare.Fotografierea naturii a devenit foarte competitiva si exista intotdeauana o tentatie de a exagera lucrurile un pic prea mult pentru a obtine o imagine impecabila. Nu doar profesionistii experimenteaza aceasta presiune a competitiei. Standardul fotografiilor cerut pentru intrarea intr-o expozitie sau in marile competitii de fotografie nu este atat de ridicat si astfel fotografii amatori resimt si ei presiunea. In cazul fotografiilor la pasari, fotografierea la cuibul lor este o arie unde exagerarea lucrurilor poate foarte usor a fi considerata un pericol.
Cea mai grava consecinta din perspectiva careia trebuie sa ne ingrijoram, este aceea a parasirii cuibului de catre parintii puilor, din cauza prezentei fotografului. Speciile variaza foarte mult in nivelul de toleranta al unui fotograf care tot vine si pleaca in apropiere de cuibul lor. Unele specii sunt foarte sceptice si hotarate sa paraseasca cuibul daca le este invadat habitatul.
Din pacate, am vazut si eu comportamente umane prostesti care au avut consecinte tragice pentru fauna din zona respectiva.Un foarte bun exemplu este pelicanul care este considerat a fi foarte sensibil la miscarile din jurul cuibului. Consider ca in nici o circumstanta o pasare salbatica nu trebuie sa fie fotografiata in cuib sau decat de la distanta si fara a deranja in nici un fel pasarea.
Multe pasari isi construiesc cuiburile in vegetia densa pentru un motiv foarte bun: acoperisul vegetal ascund cuibul si produc umbra. Acest lucru este valabil si pentru animalele salbatice pentru ca si ele isi cauta un adapost in desimea ierbii sau a vegetatiei.Taierea vegetatiei, cunoscuta si sub denumirea de “gradinarit” pentru obtinerii unui cadru mai bun a cuibului era acceptat inainte ca si cum ar fi un exercitiu dar in zilele noastre acest lucru este interzis. Consider ca in nici un caz indiferent care ar fi motivul un cuib nu ar trebui sa fie descoperit, “gradinarit”. Mai degraba mai umbli o ora,doua,o zi si cauti alt cuib care sa nu necesite o asemenea operatie.Cei drept este greu de gasit asa ceva dar nu este imposibil.Chiar nu este si afirm cu buna stiinta acest lucru.
Ascunzisurile sunt desigur esentiale pentru fotografierea cuiburilor.
Este foarte important sa urmarim pasarile si animalele salbatice de la o distanta care sa se modifice gradual pe o perioada de timp.
Dupa fiecare miscare, trebuie sa urmarim cu binoclul ce fac parintii cuibului si daca se intorc cu incredere. Daca pasarea arata semen de nervozitate, parasiti ascunzatoarea si lasati-o in pace. Miscarea finala a ascunzatorii ar trebui sa apara atunci cand puii au iesit din ou, pentru ca atunci legatura familiala va fi mai puternica. De asemenea daca puteti, folositi teleobiective puternice astfel incat ascunzatoarea sa fie cat mai departe de cuib. Cand fotografiati, este vital sa aveti un mers prietenos pana la ascunzatoare si apoi sa plecati de acolo astfel incat pasarile sa creada ca nu e nimeni acolo. Umariti-le de la distanta intai si apropiati-va doar cand parintii sunt plecati. Este de asemenea nevoie sa repetati procesul invers atunci cand doriti sa plecati. Uneori sunt optiuni mult mai bune decat un ascunzis traditional. In urma cu ceva ani am gasit o colonie de cuiburi a unor starci de noapte .Sa ma apuc sa construiesc un ascunzis static in zona respectiva ar fi insemnat ceva de negandit intrucat ar fi cauza turbulente mari pentru pasari. Am folosit un ascunzis plutitor(barca peste care am pus mult stuf) si cam intr-o ora in care a trebuit sa acopar cei 200 de metri am reusit sa ma furisez pe langa colonie fara sa le dea ceva de banuit. Faptul ca ma opream din cand in cand sa vad daca pasarile sunt acolo parea a fi nimic neobisnuit intrucat ascunzisul meu semana cu un plaur care plutea si era foarte putin interesant pentru pasarile respective.
Nu pot sa spun decat ca a fost foarte bine sa pot face aceste poze fara a cauza deranj.
Aveti grija ca ecosistemul pe care il vizitati este fragil asa ca practicati procedeul “Fara urma”.
In primul rand observa animalele salbatice de la o distanta sigura atat pentru tine cat si pentru ele.
Respecta spatiul lor vital.
In cazul in care animalul isi intrerupe activitatea sa normala (de odihna sau de hranire) aveti grija ca sunteti prea aproape de el si devine agitat, cateodata cu consecinte grave pentru dumneavostra.
Nu fortati niciodata o actiune, aveti rabdare ca ea sa se desfasoare natural.
Cele mai frumoase fotografii rezulta din actiunea si comportamentul natural al animalului.
Niciodata nu interveni intre o mama si puii ei.
Nu separati puii de mamele lor.
Acest comportament este inacceptabil.
Niciodata nu face zgomot in padure,niciodata nu face foc in padure si niciodata sa nu hartuiesti fauna salbatica.
Niciodata nu da sau lasa hrana animalelor care nu sunt obisnuite cu asa ceva.
Niciodata nu interfera cu animale implicate in reproducere, in construirea de cuiburi, sau cand au grija de puii lor.
Invata sa recunosti semnalele de alarma ale faunei salbatice si nu uita niciodată ca aceste animale NU sunt de imblanzit indiferent cat de docile par.
Si cel mai important aspect: aduti aminte de fiecare data ca animalele si habitatul lor natural sunt mult mai importante decat o fotografie,asa ca ai grija si constiinta.
Leave a reply